2015-06-17 21:12:25 - Riport Tabaka Józseffel Nagyhalászban"A startszalag nélküli indítás az sokkal jobban rányomta a bélyegét a versenyre."

Tabaka Józsefet kérdeztük a nagyhalászi forduló után:

- Hogyan értékeled a mai teljesítményedet?

Igazából győzni jöttem ide, de második lettem. Nem vagyok boldog, mert győzni szerettem volna. Készülünk a következő fordulókra.

- Mennyire befolyásolta a versenyzésedet a nagy meleg és a startszalag nélküli motorozás?

A nagy meleg az nem, mert sok folyadékot kell inni.  A motorokra kellett nagyon figyelni, mert nagyon behevültek.

A startszalag nélküli indítás az sokkal jobban rányomta a bélyegét a versenyre, mivel az első futamokban nem sikerültek úgy a rajtjaim. Mindig valaki egy fél kerékkel hamarabb indult el, amit a végére meg is untam. Azt ugye lehetett is látni, hogy a negyedik alapfutamomba el is loptam a startot, ezt nem tagadom. Igazából pont akkor indultam el, mikor elaludt a lámpa. De startszalag nélkül hogy legyen fair valaki, mert ha nem Te lopod el, akkor más fogja. Mint ahogy több futamba láttuk is, hogy megtörtént és ezen a pályán előzni szinte lehetetlen. Ha valaki a szegélyen végig megy az meg is nyeri a futamot, mivel nincsen anyag, egyszerűen nem tud a versenyző begyorsulni.

- Múlt héten Olchigban, majd Krsko-ban is starthoz álltál. Pár mondatban elemeznéd ezen versenyeket?

Jók voltak a versenyek. A május 1. debreceni verseny után nem volt egy versenyem sem. Több mint egy hónap, pontosabban 5 hét szünetem volt. Emiatt a formából kiestem, hiába edzek otthon, az nem olyan mint a verseny. Mindkét versenyen a 3., 4. futamomba kezdtem érezni a pályát, hogy ott menjek, ahol Én akarok, tudjak pozíciózni. Csak az utolsó futamokba mindig jött valami. Olchingban a motorom állt meg, Krskoban feltettek a lécre. Nem voltak igazán szerencsés versenyek, de annyiban jó volt, hogy felkészüljek a mostani versenyre. Itt végre tudtam úgy motorozni, ahogy szoktam. 

- Következő versenyeid?

Most lesz egy nagy szünet. Majd Gyulán a magyar bajnoki következik.

- Mennyire lehet így teljesíteni, hiszen kevés versenyed van, utána megint egy nagy szünet következik?

Sehogy. Minél többet kell motorozni, edzeni fogok is, de egy edzés sosem olyan, mint egy verseny. A verseny teljesen más, ott nagyon gyorsan kell mindent csinálni. Azért az edzésen, ha a motort nem sikerül beállítani, akkor van idő változtatni.

Ez az egyik dolog, meg a másik, hogy egy edzésen a versenyzők nem úgy állnak oda, hogy oda verek és megverek mindenkit, egy versenyen viszont igen. Úgyhogy ezt nem lehet megszokni.

- Távolabbi kilátások, látsz-e valami reményt gondolok itt a lengyel ligára, vagy Anglia?

Igazából remény az van. A héten is hívtak angol ligára, de az a baj, hogy nincsenek szponzoraim, sőt ugye Magyarországon azt mondom egy versenyzőnek sem igazán. Az angol ligában van egy pénz, amitől nem adnak többet. Sajnos ezt szponzorok nélkül nem lehet csinálni. Most is olyan szerződést ajánlottak, hogy ha csinálok 8-10 pontot átlagban még akkor sem keresek pénzt. Ezt a sportot azért meg elég nehéz csinálni pénz nélkül. Úgyhogy ez akadályoz meg, így jelenleg arra koncentrálok, hogy itthon menjek.

 

Simkovits Ede

 

 

 

 

 

Fotók: Sz.M.

  
 
 
 
<-- Vissza